Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ

Το «σύστημα» που γεννά η τρόικα…
Πρωτοσέλιδο από το ΠΡΩΤΟ ΨΕΜΑ



ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ
Τα «διαπλεκόμενα» ετοιμάζονται εν όψει ριζικής αναδιάταξης του συσχετισμού δυνάμεων και έλλειψης αυτοδυναμίας στις προσεχείς εκλογές
ΤΟΥ Κ. Ι. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ.

Έχει σημάνει «συναγερμός» στην πολιτική σκηνή, καθώς από όλες τις δημοσκοπήσεις προκύπτουν σοβαρό ενδεχόμενο έλλειψης κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας του νικητή των επόμενων εκλογών (Ν.Δ.), δραματική πτώση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και άνοδος κομμάτων της Αριστεράς. Με τέτοια αποτελέσματα αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων των κομμάτων και μαζί τίθεται και ένα άλλο θέμα: το πώς θα «τοποθετηθούν» απέναντι στη νέα πραγματικότητα οι οικονομικές δυνάμεις που έως σήμερα ενισχύουν με διάφορους τρόπους τα κόμματα τα οποία έχουν ή διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας από το 1974 έως σήμερα.

Το λεγόμενο «πολιτικό σύστημα» δεν περιλαμβάνει μόνο τα πολιτικά κόμματα, αλλά και έναν ολόκληρο «κόσμο» που κινείται στους κόλπους τους και γύρω τους, εισπράττοντας ποικίλων ειδών κέρδη – από κρατικές προμήθειες, εργολαβίες, οικονομικές ενισχύσεις, θέσεις στο Δημόσιο, αξιώματα, πολιτικές «προστασίες», προνόμια και διαφόρων ειδών διευκολύνσεις. Έτσι, μια σοβαρή αλλαγή στο σύστημα των δυνάμεων διακυβέρνησης μπορεί να προκαλεί ανάλογη αναταραχή σε τούτο τον «κόσμο», που έχει τα επιτελεία του στα κεντρικά τετράγωνα της Αθήνας και σε ακριβά προάστια.

Τα πιο ισχυρά «αφεντικά» αυτού του «κόσμου» συνήθισαν για πολλά χρόνια να συγκροτούν δυνάμεις μιας ιδιότυπης «συγκυβέρνησης». Η οξεία οικονομική κρίση, το πολιτικό και ηθικό ξεγύμνωμα των κομμάτων εξουσίας και τα αποκαλυπτήρια ενός γενικού ξεχαρβαλώματος τού ελληνικού κράτους προκαλούν για πρώτη φορά από το 1974 στους κόλπους της πάσχουσας ελληνικής κοινωνίας αναταράξεις σημαντικές, που συνοδεύονται από έντονους προβληματισμούς, οφειλόμενους στη συνειδητοποίηση μιας εθνικής ήττας με πολλούς ενόχους.

Το όλο «σύστημα», λοιπόν, ανησυχεί βαθύτατα, καθώς αντιλαμβάνεται ότι στο εξής πολλά από τα βασικά στοιχεία του θα αλλάξουν, αφού θα καταργηθούν εκ των πραγμάτων κάποιες «σταθερές» του. Τα νεοφιλελεύθερα μνημόνια φέρνουν σαρωτικές αλλαγές στο εθνικό σκηνικό και τσακίζουν κοινωνικές τάξεις.
Ο διεθνής οικονομικός έλεγχος, που ασκείται με αυστηρότητα και ακραίες απαιτήσεις στην Ελλάδα, οδηγεί σε μια σημαντική πολιτική υποβάθμιση τα κόμματα (εξουσίας έως πρότινος) και αλλάζει τους όρους κίνησης των διαβόητων «διαπλεκομένων».

 Συνεπώς, το σκηνικό που μπορεί να διαμορφωθεί από τα αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών αποτελεί τώρα το μεγάλο ζητούμενο των κέντρων που συνήθισαν να ορίζουν ή να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, διαθέτοντας στο οπλοστάσιό τους και πολύτιμα μιντιακά εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτών των προβληματισμών, γίνονται κάποιες πρώτες προετοιμασίες εν όψει σοβαρού ενδεχόμενου σχηματισμού κυβερνήσεων «συνεργασίας» εντός του έτους.

Τα ΜΜΕ απασχολούν κάποια «κέντρα». Και κάποιοι «λογαριασμοί» τακτοποιούνται. Το «σύστημα» θέλει να ελπίζει ότι ακόμη και στο σκηνικό που θα ορίζει στο εξής η τρόικα με ξεφτισμένα τα ελληνικά κόμματα θα μπορέσει να «τρουπώσει» για να αποσπάσει κάποια κέρδη από τη νέα κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.