Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

altΣυντάχθηκε απο τον/την Στέλιος Χαραλαμπίδης


 Το ουράνιο στερέωμα, επί αρχαιοτάτων χρόνων ήταν ο χώρος όπου πολλοί σοφοί και κοινοί άνθρωποι έστρεφαν την περιέργεια τους, προκειμένου να το εξερευνήσουν και να το κατανοήσουν. Με την εξέλιξη της ανθρωπότητας και συνάμα των θεωριών που προσέγγισαν το ουράνιο στερέωμα πιο πέρα από τον γαλάζιο ουρανό που όλοι γνωρίζουμε, ανακαλύφθηκε και καθιερώθηκε το σκοτεινό, αχανές, ψυχρό και ανεξερεύνητο διάστημα.
Το διάστημα λοιπόν, μια νέα στροφή παρατηρήσεων και ίσως το καλύτερο δυνατό έναυσμα για την έξαψη της περιέργειας του ανθρώπου, αποτέλεσε και αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο επιστημονικό πεδίο όπου προσπαθεί διαρκώς, βελτιώνοντας τεχνικά μέσα και τεχνογνωσία, να εξερευνήσει και να κατανοήσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Όμως, πότε ακριβώς ξεκίνησε η προσέγγιση του διαστήματος; Ποιο ήταν το πρώτο αντικείμενο που τέθηκε εκτός των ορίων του γαλάζιου ουρανού μας και βρέθηκε στο σκοτεινό και αφιλόξενο διάστημα; Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα; Που στοχεύει η διαστημική επιστήμη; Ποια τα μελλοντικά της σχέδια; Ακολουθεί μια πολύ σύντομη αναδρομή.
Η πρώτη προσέγγιση του διαστήματος έγινε από τους Ρώσους το 1957, όταν ο πρόεδρος της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως η Γη θα αποκτούσε πολύ σύντομα έναν ακόμη δορυφόρο. Ο απλός κόσμος δεν μπορούσε να κατανοήσει το εγχείρημα καθώς και την έννοια ενός τεχνητού δορυφόρου. Οι δε επιστήμονες της εποχής αμφισβητούσαν αυτό το εγχείρημα, καθώς θεωρούσαν ότι τα τεχνικά και τεχνολογικά μέσα δεν επαρκούσαν για κάτι τέτοιο. Τελικά, στις 4 Οκτωβρίου του 1957 εκτοξεύθηκε με επιτυχία καθώς και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη ο πρώτος της τεχνητός δορυφόρος, ο Σπούτνικ 1 (Sputnik1). Επρόκειτο για μια μεταλλική σφαίρα βάρους 90 κιλών και διαμέτρου μισού μέτρου. Μάλιστα τότε, ο κόσμος μπορούσε μέσω του ραδιοφώνου του να ακούει τα σήματα που έστελνε από το διάστημα το Ρωσικό πρωτοποριακό αυτό επίτευγμα της εποχής. Περιστρεφόταν γύρω από τη Γη για τρεις εβδομάδες
Ο Σπούτνικ 1

Στις 3 Νοεμβρίου του 1957 εκτοξεύθηκε ένας νέος δορυφόρος, ο Σπούτνικ 2 (Sputnik 2), αυτή τη φορά με «επιβάτη» ένα μικρό θηλυκό σκυλάκι, την Λάϊκα, που ήταν και το πρώτο ιστορικά ζωντανό πλάσμα που ταξίδεψε στο διάστημα. Ο νέος Σπούτνικ ζύγιζε πλέον μισό τόνο, ενώ μετά το πέρας της αποστολής του και καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα επαναφοράς στην Γη χάθηκε στο διάστημα.
alt
Ο Σπούτνικ 2

alt
Ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που ταξίδεψε στο διάστημα, η Λάϊκα
Τον Ιανουάριο του 1958, εκτοξεύθηκε επιτυχώς και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη ο τρίτος πλέον τεχνητός δορυφόρος της Γης, αυτή την φορά από τις ΗΠΑ. Ήταν το πρώτο εγχείρημα της περίφημης διαστημικής υπηρεσίας NASAπου προσπαθούσε πλέον, και εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, να κερδίσει το χαμένο έδαφος στην κατάκτηση του διαστήματος.
alt
Ο πρώτος δορυφόρος της NASA, με όνομα Explorer1

Στις 12 Απριλίου του 1961 ο Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που ταξίδευσε στο διάστημα και βρέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.  Αργότερα, στις 10 Ιουλίου του 1969 οι Αμερικανοί Νιλ Άρμστονγκ και Έντουιν Όλντριν πάτησαν στο φεγγάρι.
alt
Ο Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα

alt
Μερικά χρόνια μετά οι Αμερικανοί πατούν στο φεγγάρι
Μετά από την τελευταία εξέλιξη, η διαστημική επιστήμη πήρε την καθοριστική ώθηση που της χρειαζόταν. Αναπτύχθηκε ραγδαία τέτοια τεχνολογία, που σε μερικά χρόνια τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη μας εκατοντάδες (τότε, τώρα αρκετές χιλιάδες) δορυφόροι προκειμένου να εξυπηρετούν τις ανθρώπινες δραστηριότητες καθώς και την επιστήμη που επίσης εξελίσσονταν ραγδαία.

Μεγάλα διαστημικά προγράμματα πραγματοποιήθηκαν, όπως οι εκτοξεύσεις των Βόγιατζερ που ταξίδεψαν πριν από τριάντα χρόνια και το ταξίδι τους τερματίζεται το 2015, η κατασκευή του Ρωσικού διαστημικού σταθμού Μιρ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, μια πραγματική διαστημική αποικία.

alt
Ένα από τα δυο Βόγιατζερ (Voyager)

alt
Ο διαστημικός σταθμός Μιρ (Mir)

alt
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS)
Σχεδιάστηκαν μακρινές αποστολές σε Άρη και Κρόνο, ενώ οι επιστήμονες έχουν μπει στη διαδικασία να σχεδιάζουν μια γήινη αποικιοκρατία με τη μορφή βάσεων στη Σελήνη. Τέλος, υπάρχουν ήδη οι πρώτες ταξιδιωτικές εταιρίες όπου θα οργανώνουν σε πολύ λίγο καιρό διαστημικά ταξίδια αναψυχής, έναντι αδράς αμοιβής βέβαια. Ωστόσο, θα προσφέρουν ένα νέο και πολύ πρωτοποριακό κομμάτι ψυχαγωγίας στους ανθρώπους που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα, αυτό του διαστημικού τουρισμού
alt
Μια σχεδιαστική προσέγγιση αποικιοκρατικής βάσης της NASA

alt
Εικόνα από το κοντινό μέλλον, διαστημικός τουρισμός
Ποιος ξέρει τα επόμενα σχέδια των επιστημόνων για το διάστημα και τα περιέχοντα του ηλιακού μας συστήματος. Ότι και να βάλουμε στο μυαλό μας, μόνο φανταστικό ή τρελό δεν θα μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς η ιστορία συνεχώς αποδεικνύει το αντίθετο.

ΠΗΓΉ: http://www.eoellas.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.