Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Κόμμα Ροκφέλερ στην Ελλάδα από το τσιράκι του Παπαδήμιο




Έντονες πολιτικές διεργασίες για την δημιουργία του «κόμματος της τρόϊκας» ή αλλιώς «κόμμα Παπαδήμου» συμβαίνουν στο παρασκήνιο, καθώς διαπιστώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ, η κύρια πολιτική δύναμη που εκφράζει μέχρι σήμερα την απόλυτη νομιμοφροσύνη στην τρόϊκα και στους ξένους δανειστές έχει πλέον ολοκληρώσει την αποστολή του και πλέον … έχει μείνει ο σκελετός του άλλοτε κραταιού πολιτικού σχηματισμού που κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή του τόπου.








Ήδη το πρόπλασμα του νέου κόμματος  έχει σχηματοποιηθεί στην πολιτική κίνηση «Για την Ελλάδα τώρα!», η οποία δηλώνει ότι «ο σημερινός πρωθυπουργός θα πρέπει να στηριχθεί και να απαλλαγεί από τα πολιτικά βαρίδια που εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων».


Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στηρίζεται από την Α.Διαμαντοπούλου, τον Γ.Ραγκούση, τον Γ.Μπουτάρη δήμαρxο Θεσσαλονίκης, από το περιβόητο ΕΛΙΑΜΕΠ (σ.σ. σιγά μην έλειπε "Ο μάρτης από την Σαρακοστή") με το κορυφαίο στέλεχός του, τον Λουκά Τσούκαλη, οικονομολόγο, έχει κάποια στελέχη από τον «Κοινωνικό Σύνδεσμο» του Γ.Φλωρίδη, όπως ο  Αρ. Δοξιάδης, αλλά και από άλλες πλευρές όπως η πανεπιστημιακός Βάσω Κιντή, προερχόμενη από τη Δημοκρατική Αριστερά, του Φ.Κουβέλη από όπου αποχώρησε προσφάτως από την κίνηση «Ενωση Πολιτών», στην οποία δραστηριοποιούνται μεταξύ των άλλων οι καθηγητές Ν. Μουζέλης και  Λ. Τσούκαλης, ο Η. Μόσιαλος κ.ά.


Κατά καιρούς με την Ενωση αυτή έχει συνεργαστεί και ο στενός σύμβουλος του Γ.Παπανδρέου, Γ. Παγουλάτος, ο οποίος επίσης δηλώνει "Συμπαθών".


Επίσης οι Νίκος Αλιβιζάτος, νομικός, Νάσος Βαγενάς,  φιλόλογος/ποιητής,  Τάκης Θεοδωρόπουλος, λογοτέχνης, Νίκος Καλογεράς, αρχιτέκτων, Ορέστης Καλογήρου, φυσικός, Αντώνης Μανιτάκης, νομικός,  Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας, Δημήτρης Μαρωνίτης, φιλόλογος,  Μάνος Ματσαγγάνης, οικονομολόγος,  Νίκος Μουζέλης, κοινωνιολόγος,  Ανδρέας Παππάς, επιμελητής εκδόσεων/μεταφραστής, Κων. Παπαγεωργίου, νομικός,  Παύλος Σούρλας, νομικός,  Σταύρος Τσακιράκης, νομικός,  Κίμων Χατζημπίρος, οικολόγος.


Για την ώρα υποτίθεται ότι είναι μια απλή κίνηση στήριξης του Λ.Παπαδήμου και δεν έχει ερωτηθεί καν ο ίδιος ο διορισμένος πρωθυπουργός για το αν θέλει να ηγηθεί ενός τέτοιου κόμματος, το οποίο δεν μπορεί να προσδοκά σοβαρή αποδοχή από το εκλογικό σώμα.


Μόλις και μετά βίας λαμβάνει ένα ποσοστό περί το 1,5% με αναγωγή των αναποφάσιστων, αλλά βέβαια αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν υπήρχε σύμπλευση και της Ν.Μπακογιάννη και όλων εκείνων των Μνημονιακών του ΠΑΣΟΚ που δεν επιθυμούν να μείνουν στο  … μαυσωλείο του παλαιού ΠΑΣΟΚ, το οποίο φυσικά έχει ολοκληρώσει την διαδρομή τους ως πολιτικός σχηματισμός και είναι πρακτικά αδύνατον να πλησιάσει έστω και το 20% ακόμα και με αλλαγή αρχηγού. Αυτό δείχνουν ΟΛΕΣ οι δημοσκοπήσεις και τα ειδικά ερωτήματα για τους νέους αρχηγούς. Οι εποχές που του ΠΑΣΟΚ άλλαζε πρόεδρο και εκτοξευόταν στις δημοσκοπήσεις έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.


Με το νέο πολιτικό σχηματισμό που επιχειρείται να στηθεί, φλερτάρουν και αρκετοί βουλευτές από τη Ν.Δ. του κλίματος Ν.Μπακογιάννη όπως ο Κ.Χατζηδάκης, ο Α.Σπηλιωτόπουλος, ο Γ.Βαρβιτσιώτης, ο Σ.Κεδίκογλου και άλλοι οι οποίοι συνομιλού με την Ν.Μπακογιάννη, η οποία δεν είναι απίθανο να συνεργαστεί με το νέο αυτό σχηματισμό, αφού τίποτα δεν χωρίζει το σχήμα αυτό από την ιδεολογική βάση του κόμματός της. Φίλα προσκείμενος, αλλά δύσκολα εντάξιμος σε ένα τέτοιο σχήμα (ίσως γιατί είναι πιο χρήσιμο να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται) είναι και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλος.


Σε άρθρο του ο  Αρ. Δοξιάδης, περιέγραψε τους στόχους της νέας κίνησης ως αντίδραση στην «Σύγκλιση σε κοινούς στόχους, κοινές πρακτικές και παρόμοια επιχειρήματα ακροδεξιών, πολαν-νεοδημοκράτών, βαθυπασόκων, συριζαίων και παμιτών» και … θρηνεί γιατί «βλέπουμε επίσης να συγκλίνει σε κοινή αμηχανία, αδράνεια και κατάθλιψη η πλειονότητα του πολιτικού προσωπικού και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, που καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνο είναι το φαιοκόκκινο μέτωπο (σ.σ. το φαιοκόκκινο μέτωπο προφανώς είναι αυτοί που στην πατρίδα τους θέλουν να κάνουν οι ίδιοι κουμάντο και όχι οι ξένοι) για τη στοιχειώδη λειτουργία της οικονομίας και των θεσμών, για να μην καταρρακωθούν έστω τα εισοδήματα που υπάρχουν σήμερα και η σχετική δημοκρατική ομαλότητα και πάμε σε πολύ πιο βαθιά φτώχεια και αυταρχισμό».


Η απαξιωτική λέξη «πολαν-νεοδημοκράτες» δεν εμπόδισε φυσικά τον πρώην υπουργό και βουλευτή της Ν.Δ. Κ.Χατζηδάκη να παραστεί στην πρόσφατη πανηγυρική εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή…  Στην ίδια εκδήλωση εκτός από τον ίδιο ομιλητές ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής  Πανεπιστημίου Αθηνών και κορυφαίο στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπως είπαμε.


Σε ό,τι αφορά τη μετεξέλιξη αυτής της πρωτοβουλίας σε κόμμα η Β.Κιντή επιβεβαιώνει πως η συζήτηση είναι υπαρκτή. Τονίζει όμως πως, αν προκύψει κάτι τέτοιο, θα είναι απόρροια των εξελίξεων και των συνθηκών που θα διαμορφωθούν έτσι κι αλλιώς σε σύντομο χρονικό διάστημα στη χώρα. «Δεν είμαστε πολιτικός φορέας που δρα συντεταγμένα και με βάση κάποιους κανόνες. Προς το παρόν εκφράζουμε συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις και πιστεύουμε ότι σε πολλούς πολιτικούς χώρους υπάρχουν πρόσωπα που έχουν τις δικές μας ανησυχίες» σημειώνει η  Β.Κιντή.


Η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου περιγράφει στις ομιλίες και στις συζητήσεις της τον πολιτικό αυτόν χώρο ως σύνθεση του «ριζοσπαστικού Κέντρου και της υπεύθυνης Αριστεράς». Και εκτιμά ότι αυτό το φάσμα ιδεών στη σημερινή συγκυρία δεν βρίσκει πολιτική έκφραση. Η οποία ετοιμάζει την πολιτική της πλατφόρμα για την μάχη στα ερείπια του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιβεβαιώνει ότι είναι πρόθυμη να κάνει αυτή τη συζήτηση και εκτός ΠαΣοΚ, εξ ου και καλλιεργεί τις σχέσεις με πρωτοβουλίες όπως η «Για την Ελλάδα τώρα!».


Σε ό,τι αφορά τον Γ.Ραγκούση, (με τον οποίο ο Δ.Αβραμόπουλος δηλώνει όπου βρεθεί και όπου σταθεί τις «εξαιρετικές σχέσεις τους») η δήλωσή του την προηγούμενη Τρίτη, έπειτα από την επανάσταση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν  την ρύθμιση για τα φαρμακεία στη Βουλή τόνισε μεταξύ των άλλων: «Αποτελεί δικό μου αναφαίρετο δικαίωμα να μην επιθυμώ πλέον την ταύτιση με τους φορείς της αντίληψης της σκοτεινής πλευράς της Μεταπολίτευσης, η οποία όποτε τα δύο τελευταία χρόνια επικράτησε στην κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση και στο Κοινοβούλιο εμπόδισε την Ελλάδα να πράξει το αυτονόητο και σε τελική ανάλυση το κοινωνικά δίκαιο, με αποτέλεσμα να βαλτώσει η οικονομία στην παρατεταμένη αβεβαιότητα».


Και βέβαια βασικό πολιτικό δίλημμα της νέας κίνησης είναι «“Ελλάδα του ευρώ” ή “Ελλάδα της δραχμής”;».


Σε οτι αφορά την χρηματοδότηση του νέου πολιτικού σχηματισμού, φαίνεται ότι "Λεφτά υπάρχουν". Πολλοί διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες είναι διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια αφού την βλέπουν περισσότερο ως πολιτική έκφραση της "νέας τάξης" που θα κυριαρχήσει στην Ελλάδα "με το καλό ή με το κακό" τα επόμενα χρόνια και "θα μοιράσει το παιχνίδι"...


Ανάλογες πολιτικές κινήσεις από διάφορους πολιτικούς χώρους είχαν γίνει και στην περίοδο 1941-1944 για την στήριξη των κατοχικών κυβερνήσεων προκειμένου να «οικοδομηθεί η Νέα Ελλάδα», αλλά η Ιστορία είχε διαφορετική άποψη…


ΠΗΓΉ: http://www.eoellas.org





































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.